tisdag 6 april 2010

Tredastjärtfjärding

Tänkte bjuda på ett recept på ett jätte gott bröd.

Focaccia (Långpannebröd)

Till brödet:
1 L ljummet vatten (37 grader)
50 g jäst
3/4 dl olivolja
1/2 dl strösocker
1 msk salt
18 dl vetemjöl

Till Fyllningen:
Tapenade med olivsmak
Flingsalt
Olivolja
Gör så här:
Blanda jästen i ljummet vatten. Blanda sedan i allt utom mjölet, rör om tills att sockret har löst sig, i med allt mjöl. Häll smeten i mitten av en långpanna, dra ej ut smeten (Tips! Smörj gärna plåten med olivolja innan man häller smeten i plåten). Låt jäsa 1-2 timmar (jag brukar jäsa det 2 timmar). Dra ut smten med slickepott efter jäsningen. Slå på ugnen på 225 grader. Mjöla ett finger och gör hål i smten, i med tapenaden i hålen, strö flingsalt över och avsluta med att ringla olivolja över hålen. In med brödet i mitten av ugnen i 25 minuter. Ta ut brödet och låt det svalna i plåten, skär sedan lagoma bitar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar