fredag 14 maj 2010

Zorn

Jag försöker varva att umgås med mamma och mormor, turista och plugga. Det går hyfsat faktiskt! Idag blev ett det ett besök på Zornmuseet och dalahäst tillverkningen i Nusnäs (igen), vasaloppsmuseet var stängt. Med andra ord har vi lyckats vara rätt kulturella idag. Jag har även hunnit plugga lite samtidigt som jag tittade på "så ska det låta" med mormor och mamma (det är tur man är tjej!)

- - - -
Tänkte dela med mig lite av den kulturella biten för er. Zornmuseet vi var på idag har jubileum i år då det är 150 år sedan Anders Zorn föddes.

Anders Zorn är en av de främsta svenska konstnärerna genom tiderna. Han föddes 1860 och dog 1920. Zorn var född utanför äktenskapet. Hans mamma var en flicka från Dalarna och pappan var ölbryggare från Tyskland. Han växte upp hos sina morföräldrar i Mora i Dalarna.
Zorn blev tidigt en känd målare, och vid 35 års ålder var han världsberömd. Han målade porträtt av rika och berömda personer, bland annat av två svenska kungar och en amerikansk president. I Stockholms skärgård och hemma i Dalarna målade han gärna tavlor med nakna kvinnor i naturen eller i bastun. Zorn lät bygga ett hus åt sig i Mora, och där samlade han konst, inte bara sin egen. Huset är numera museum. (
Från NE)
-
Har ni vägen förbi Mora kan det vara kul att kika in där, det är fantastiska målningar!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar