fredag 11 december 2009

Fallolyckor

Visste ni att personer 65 år och äldre utgör ca 17 % av befolkningen, men står för 65% av alla dödsolyckor som inträffar under ett år. Varje år inträffar minst 1300 dödsfall till följd av fallolyckor. 2005 dog 1526 personer efter fall och 460 i trafiken! Fallskador kräver mer än 50000 vårddagar per år på sjukhus. De orsakar 25 000 handledsfrakturer och 18 000 höftfrakturer per år. En operation av en höftfraktur och vården under första året efter operation kostar 210 000 kronor.

Konsekvenserna av fallskador kan leda till försämrade ADL-funktioner (ADL= aktiviteter i dagligt liv t.ex. klä på sig, tvätta sig, laga mat), svårigheter att nå upp till tidigare förmågor och förlorat oberoende och personliga lidande. Hälften av alla som drabbas av höftfraktur återfår aldrig sin tidigare funktionsförmåga.

Sex av tio politiker tror att trafikolyckor är den olyckstyp som skördar flest liv i Sverige. I verkligheten är det alltså tre gånger vanligare att äldre dör i fallolyckor (Arbetsterapeuten, 2008).


Tänk vilket viktigt jobb arbetsterapeuterna har i rehabiliteringen och med fallprevention för att undvika att fallen inträffar! Tyvärr sägs det ju nu upp flera på sjukhuset och det finns inte heller pengar till att anställa fler inom andra verksamheter =( Vart kan man spara pengar egentligen i längden?

(Måste ju slå ett slag för mitt kommande yrke ;)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar