onsdag 10 mars 2010

Recept

Grattis på födelsedagen farmor! Tänkte passa på att skriva receptet på semlorna jag gjorde som du frågade efter =)

Semlor
(Till 16 stora eller 40 mindre)

75 g smör
3 dl lättmjölk
3/4 dl strösocker
1 krm salt
2 tsk stött kardemumma
1 ägg
25 g jäst för söta degar
ca 9 dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver

Till pensling: 1 uppvispat ägg

Smält smöret. Häll i mjölk och låt blandningen bli fingervarm (37 grader). Tillsätt socker, salt, kardemumma och ägg.
Finfördela jästen i en bunke och häll degspadet över. Rör tills jästen löst sig.
Tillsätt det mesta av mjölet blandat med bakpulver. Arbeta till en smidig deg. Låt jäsa under duk cirka 40 minuter.
Ta upp degen på mjölat bakbord. Dela den i två delar och dela sedan varje del i åtta bitar. Forma runda bullar. Jäs bullarna under duk på en plåt täckt med bakplåtspapper i 30 minuter.
Sätt under tiden ugnen på 225 grader.
Pensla med ägg och grädda 8-10 minuter mitt i ugnen. Grädda mindre semlor i 4-5 minuter.



Vi ses ikväll farmor! =)
- - - - - -
16 dagar kvar, läääängtar!! =)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar